Artikel

Zakelijke energie: wie stilzit wordt geschoren


Twee jaar geleden lanceerden drie Nederlanders hun eigen energiebedrijf, Gulf Gas + Power. Met één doel: het leveren van gas, elektriciteit én het delen van kennis over de energiemarkt. Speciaal voor kleine en (middel)grote bedrijven. Volledig afgestemd op de wensen en processen van die ondernemers. Of je nu melkveehouder bent of een restaurantketen hebt. Zakelijke energie, maar dan zo efficiënt, simpel en snel mogelijk. Om zo tegenwicht te bieden aan de grote energiereuzen voor wie hun eigen bestaansrecht en huishoudens altijd vooropstaan. Het is tijd voor verandering.

Energiebehoefte ondernemers
De energiebehoefte van ondernemers verandert vlugger dan ooit. Wanneer koop je zakelijke energie in? Hoe haal je het maximale uit subsidies? Wil je een vaste prijs voor meerdere jaren of iets meer flexibiliteit? Als je wil vergroenen: hoeveel vierkante meter is er voor zonnepanelen? Wat is de opbrengst van Garanties van Oorsprong (GvO’s)? Kun je inkoopvoordeel krijgen door naast groen gas en groene stroom, ook groene diesel af te nemen? En binnen hoeveel tijd wil je energieonafhankelijk worden door meer terug te leveren dan je zelf afneemt? De opties lijken eindeloos. Maar misschien zijn ze niet allemaal geschikt voor jouw bedrijf. En, niet geheel onbelangrijk: welke wetgeving is relevant? Hoe anticipeer je op zwalkend overheidsbeleid.

Ontwikkeling energieprijzen
Elektriciteit en gas worden dagelijks verhandeld op de wereldmarkt. Het ene uur zien we stijging, het andere uur daling. Een warme zomer betekent lagere prijzen. Is het te warm? Dan zakt het rivierwater, dus varen de kolenboten niet en stijgt de prijs. Die prijs stijgt ook als Trump geen trek meer heeft in Chinees. Een “yes” tegen een harde Brexit en Britse bedrijven dumpen hun CO2-certificaten op de Europese markt, waardoor de prijzen dalen. Stijgt de olieprijs? Dan schieten de prijzen voor gas en elektriciteit ook omhoog. Echter, niet als er genoeg voorraden zijn. Tientallen gebeurtenissen hebben invloed op de ontwikkeling van energieprijzen. Inclusief de Nederlandse overheid. Jouw energierekening bestaat immers voor zo’n 50% uit belasting. Lijkt allemaal ingewikkeld… behalve als zakelijke energie je specialisme is.

Bedrijven betalen oneerlijke prijzen
Door chronische inefficiëntie, complexiteit en gebrek aan transparantie, betalen bedrijven al decennialang te veel voor gas en elektriciteit. Puur omdat het leveren van zakelijke energie een vak is, geen bijvangst. Het gevolg is dat ondernemers niet meeprofiteren van prijsdalingen of foutief geprijsd geworden. Er wordt niet gelet op mogelijke subsidies of voordelen met meerdere aansluitingen. Men rekent met te rooskleurige terugverdientijden en ziet geen dwarsverbanden tussen klimaatwetgeving of prijsontwikkeling. Gewoon kubieke meters gas schuiven en megawatts over de schutting gooien, het liefst telefonisch. En klaar is jouw zelfbenoemde partner in energie. Plus, als je pech hebt, ontvang je ook nog te weinig voor teruglevering.

Verkoop van gas en elektriciteit
Vooruitkijken doe je niet in de achteruitkijkspiegel. Toch is de manier waarop grote energieleveranciers energie verkopen aan bedrijven sinds de jaren ‘50 niet veranderd. Die leveranciers wekken energie op via eigen kolen- en gascentrales. Hun afdeling Groothandel verkoopt dit intern door aan de afdeling Verkoop. De verkoopprijs wordt gebaseerd op de prijs aan de energiebeurs plus marges, opslagen en toeslagen die per ondernemer zeer sterk wisselen. Vaak is dit vastgelegd in een contract voor een jaar. Een jaar wordt vervolgens meerdere jaren vanwege de stilzwijgende verlengingen tegen hoge prijzen. Niet omdat iedereen tevreden is, maar omdat ondernemers domweg te laat zijn met opzeggen.

Jouw energiezaken op een rijtje
Heb jij geen idee waar je moet beginnen met het slimmer inrichten van gas en elektriciteit? Alles valt of staat met inzicht. Zet daarom eerst de energiezaken van jouw bedrijf op een rijtje. Dan wordt het een stuk makkelijker om energie beter te regelen.
 

 1. Huidige zakelijke energiecontract
  Wanneer verloopt jouw huidige energiecontract, wat is je opzegtermijn en wanneer wil je je contract opnieuw bekijken?
   
 2. Inzicht in verbruik
  Hoeveel gas en elektriciteit verbruikt jouw organisatie? Registreer het verbruik ieder jaar en maak ook een overzicht van verschillende energiegebruikers.
   
 3. Grootte van aansluitingen
  Komt jouw werkelijke energieverbruik overeen met wat je in de toekomst denkt te gaan verbruiken? Oftewel: heb je voor gas en elektriciteit een grootverbruikaansluiting nodig of juist een kleinverbruikaansluiting?
   
 4. Meetdiensten
  Voor grootverbruikers: kun je de meetdiensten onderbrengen bij een meetbedrijf met concurrerende tarieven? Tip: als je hier niet eerder naar hebt gekeken, ben je vaak 15% tot 20% voordeliger uit.
   
 5. Energiebelasting
  Zijn er verklaringen van toepassing op jouw bedrijf waardoor je minder belasting hoeft te betalen? Bijvoorbeeld een Tuindersverklaring of WOZ-verklaring?
   
 6. Energiebesparende maatregelen
  Wil je je energiekosten verlagen door energiebesparende maatregelen te treffen? Let op: als jouw bedrijf jaarlijks (meer dan) 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruikt, heb je een Energiebesparingsplicht en Informatieplicht.
   
 7. Productkeuze
  Past jouw huidige energiecontract nog wel bij jouw wensen en bedrijfsprocessen? Als je bijvoorbeeld zonnepanelen laat installeren, kan een ander product interessant zijn. 


Als je bovenstaande energiezaken hebt uitgezocht, kun je rustig kijken welke partijen jouw onderneming het beste kunnen helpen. En (ook belangrijk) prijzen vergelijken bij verschillende energieleveranciers. Zo voorkom je dat je als ondernemer te veel betaalt voor gas en elektriciteit.

Zakelijke energie slim regelen
Bij Gulf Gas + Power draait alles om de zakelijke klant, aangevuurd door de wil om de manier te veranderen waarop het MKB en ondernemingen in Nederland gas en elektriciteit inkopen. Wil jij - net als Michelinchef Dennis van Sense Restaurant - jouw energiezaken slimmer regelen en kijken of het voordeliger kan? Wij ondersteunen jouw bedrijf waar nodig. Neem eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Vorige Verder
Gerelateerd