Artikel

Juni 2018: ontwikkeling energieprijzen


Hadden we het - aan het einde van de warmste meimaand ooit - nog over extreme prijsstijgingen... Hoe anders was juni? In de op vijf na warmste juni ooit, stonden de media weliswaar bol van de verhalen over het versneld stoppen met gas en de forse verhogingen van overheidsheffingen op energie (nu al circa 48% van jouw totale factuur). Maar verder gebeurde er qua prijsontwikkeling nauwelijks iets.

Onrustig was het wel. Gaat OPEC meer olie produceren? En wat dacht je van de politieke onrust in Italië. Maar vooral Donald J. Trump zorgde voor wat turbulentie. Zijn handelspolitiek (én onderhandelingspolitiek) heeft direct invloed op de energieprijzen. Minuten na zijn speech op 31 mei, daalde de prijs van C02-certificaten begin juni met 5.8%, en krabbelde daarna gestaag weer op naar iets boven de € 15.

Als ‘America First’ Trump daadwerkelijk doorgaat met opleggen van importheffingen op staal en aluminium, én China terugslaat met eigen heffingen op kolen uit Amerika, dan heeft dit direct effect op de energieprijs. Zo zakte de kolenprijs in twee dagen met meer dan 5%. (China heeft kolen nodig uit Amerika, want het land importeert geen kolen meer uit Noord-Korea).

De CO2-markt bleef ook onrustig door de hoeveelheid veilingen. Bedrijven krijgen jaarlijks gratis een hoeveelheid emissierechten toegewezen. Ieder jaar moet je evenveel emissierechten inleveren als je aan tonnen broeikasgas uitstoot. Stoot je meer uit dan je aan rechten hebt? Dan moet je extra rechten bijkopen via veilingen. Valt je uitstoot lager uit en hou je rechten over? Dan kun je deze verhandelen. Een merkwaardig systeem… maar daarover binnenkort veel meer. Voordat we verder afdwalen.

De snelle prijsstijgingen in mei - vooral gedreven door olieprijzen en de CO2-markt - stopten al begin juni en bleven nagenoeg de hele maand rond hetzelfde niveau cirkelen. Gasprijzen op TTF bleven stabiel op ongeveer 22 €/MWh, als gevolg van doorlopend onderhoud aan de centrales tot begin juli. De stroomprijzen daalden iets: de ongewogen APX Prijs begon op 65 €/MWh en gleed richting 55 €/MWh. Deels door seizoensinvloeden, zoals de stijging van productie zonne-energie en de daling van steenkoolprijzen.

Al met al een rustige, overzichtelijke maand. Een warme maand met heerlijk weer. Heel veel zon, redelijk wat wind. Je zou bijna vergeten dat mensen afkoeling zoeken in huizen en bedrijven. Dat kost elektriciteit. Veel elektriciteit, ook via elektriciteitsproductie middels gas- en kolencentrales. En dat vergeten we maar al te vaak, al te makkelijk. Wordt vervolgd.

Vorige Verder
Gerelateerd