Artikel

Begin 2019: ontwikkeling energieprijzen


Mede door de hoop op een goede afloop van de handelsoorlog tussen de VS en China, steeg gedurende januari de olieprijs met $10. De sterkste stijging sinds 2015. Deze stijging zette begin februari nog iets door. Wat een beetje hoop al niet kan doen voor de ontwikkeling energieprijzen… Nu maar duimen dat deze ‘hopamine’ geen placebo is.

Aan de andere kant van de globe legde Amerika sancties op aan Venezuela. Naar verwachting heeft dit weinig invloed op de olieprijs, omdat Amerika zelf genoeg olie produceert en er wereldwijd voldoende voorraad is. De prijsstijging van olie werkte door in de gasprijzen, en dit werkte weer door in de prijs voor elektriciteit. Soms hoger, dan weer wat lager.

Niet de olieprijzen maar de CO2-prijzen hadden de grootste invloed op de prijscurve voor elektra. CO2-prijzen daalden met € 3. Om kort daarna volledig te herstellen. En eind januari lager uit te komen dan aan het begin van de maand. Hetzelfde liedje in februari. Op en neer. Omhoog met € 2. Omlaag met € 5. Wederom gevolgd door volledig herstel. De elektriciteitsprijzen dansten in het zelfde ritme mee. Kortom erg volatiel.

De trend van begin 2019 voor de elektriciteitsprijs werd eveneens beïnvloed door de olieprijs en het hoge prijsniveau voor gas aan het begin van de winter. In december vertelden we al dat er - door het hoge prijsniveau - veel LNG uit Azië onze kant opkwam. Zo ook veel aanbod van gas uit Rusland en Noorwegen. Door voldoende aanvoer en extreem warme wintermaanden, werd er minder gebruikgemaakt van gas in opslag. 16 februari 2019 was immers de warmste dag in februari ooit gemeten. Mocht er nu toch nog koude periode aankomen, dan is er in ieder geval genoeg gas voorradig.

Ook de LNG-schepen volgen de prijzen en weersverwachting, want die verlegden hun koers richting andere continenten. Gaat de gasprijs verder dalen? Goede vraag. Het warme weer is in de prijzen verwerkt (risicopremies zijn nihil). Als je dit combineert met maximale constante aanvoer, lijkt het erop dat de prijs laag is. Alleen als maart en april spectaculair warm worden, gaat de prijs misschien nog verder omlaag. Gaat de gasprijs omhoog? Prima vraag. Ja, als de aanvoer minder wordt misschien wel.

De grote vraag is: gaat het EU-beleid wijzigen? Gaat het Nederlandse beleid wijzigen? Waar we vorig jaar werden meegetrokken door de onrust in België, verschuift de onrust nu richting Duitsland en Nederland door de uitfasering van kolencentrales. In Duitsland gaat dat in 2022 gebeuren. In ons land sluit de Hemwegcentrale niet in 2024, maar in 2020.

Ondertussen wordt er gewerkt aan de heropening (2020) van de grootste geschakelde turbinegascentrale in Nederland: de Clauscentrale. Deze was eerder gesloten vanwege overcapaciteit. Veroorzaakt door de combinatie van voordelige energie uit Duitsland, lage prijzen en subsidies op groene energie en CO2. Heffingen en maatregelen zijn onderwerpen waar we komende maanden nog veel ‘curvesurfplezier’ aan gaan beleven.

Overigens, beste lezer, staat jouw bedrijf in de buurt van de Duitse grens? Slechts een paar kilometer over die grens krijg je subsidie als je volledig overstapt van elektriciteit op… gas. Woon je bij de Belgische grens? Eén centimeter over die grens ontvang je € 2.500 premie als je nu overstapt op… gas van Gas.be. Tsja. Het zijn soms verwarrende tijden.

En dan Brexit… Na de Brexit is Nederland niet langer omgeven door EU-landen, maar zal zij zich rechtstreeks aansluiten op een ‘derde’ land: het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk zal na de Brexit geen onderdeel meer uitmaken van de geïntegreerde energiemarkt van de Europese Unie. Dit heeft gevolgen voor de regelgeving. Hoe? Dat is vooralsnog onduidelijk. Men wil dit regelen in de Verzamelwet Brexit, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Om zo alvast in te kunnen spelen op een harde Brexit of een zachte Brexit.

Dit stukje begon met de hoop op een goede deal tussen China en President Trump. Mensen die hoop hebben zijn optimistisch. Hoop is een onuitputtelijke energiebron. Ooit won ene Maggie, dochter van een Engelse melkboer, de verkiezingen met de slogan: “Don’t hope for a better life. Vote for one.” Obama kortte het in tot een poster met vier letters: “Hope.” Tot volgende maand, na de Provinciale Statenverkiezingen met daarin de hoofdrol voor het klimaatakkoord. Laten we er het beste van hopen!

Vorige Verder
Gerelateerd