Article

Wat is groene stroom?


Wat is groene stroom eigenlijk? Als je een zakelijk energiecontract afsluit, zijn er verschillende keuzes die je maakt. Bijvoorbeeld of je voor een Vaste of Variabele prijs gaat en voor hoeveel jaar je een contract afsluit. Ook kies je voor grijze stroom of groene. Om uit te leggen wat groene stroom is, kijken we eerst naar het verschil tussen groene en grijze stroom.

Wat is groene stroom: verschil groene en grijze stroom
Het verschil tussen groene en grijze stroom heeft te maken met hoe elektriciteit wordt geproduceerd. Grijze stroom wordt gemaakt met kernenergie en fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld gas, olie en steenkool. Het idee is dat de bijkomende uitstoot en het afval van kernenergie problematisch is. Maar wat is groene stroom dan? Bij groene energie wordt de elektriciteit op een ‘milieuvriendelijkere’ manier opgewekt. Met zonnecollectoren, windmolens, waterkrachtcentrales of door biomassa te verbranden. Zoals hout en afval. We kunnen ons daarbij afvragen of biomassa verbranden wel zo milieuvriendelijk is. En of kernenergie onder de noemer ‘grijs’ valt, daar zijn de meningen ook over verdeeld. Voordat we verder afdwalen: wat komt er uit jouw stopcontact?

Duurzame energie uit jouw stopcontact
Volgens de algemene beeldvorming kunnen de bronnen waaruit grijze stroom ontstaat, opraken. Bij groene stroom is dat dan niet het geval. Zon is bijvoorbeeld oneindig. Daarom wordt groene energie ook wel ‘duurzame energie’ of ‘hernieuwbare energie’ genoemd. Hoewel de twee soorten elektra op verschillende manieren worden geproduceerd, zijn het dezelfde elektronen. Daarnaast is het onmogelijk om een fysieke kabel te trekken tussen een windmolen en jouw bedrijfspand. Daarom maakt het landelijk elektriciteitsnetwerk géén onderscheid tussen deze twee. Dit betekent dat alle elektra, grijs én groen, op een en hetzelfde elektriciteitsnet terechtkomt. De groene energie van jouw onderneming is dus precies dezelfde stroom als de grijze in het pand naast jullie. Wat jouw stopcontact betreft, is er dus geen verschil tussen groene en grijze stroom.

Groenestroomcertificaten: bewijs voor duurzame energie
Ik hoor je denken: maar krijg ik dan wel de groene stroom waarvoor ik betaal? En hoe weet ik dan dat de elektriciteit die ik afneem daadwerkelijk groen is? Jouw energieleverancier moet bewijzen dat de elektra op een duurzame manier is opgewekt. Hiervoor bestaan er groenestroomcertificaten, oftewel GvO’s wat ‘Garantie van Oorsprong’ betekent. Met een GvO tonen leveranciers aan dat een bepaalde hoeveelheid energie - die zij leveren aan klanten waaraan zij duurzame elektriciteit hebben verkocht - is ontstaan uit duurzame bronnen. Hoe dat systeem precies werkt, leggen wij je uit in een volgend blog. Voor nu blijven we bij deze basis.

Duurzame energie bij Gulf Gas and Power
Ben je toe aan een nieuw zakelijk energiecontract? En wil je groene energie? Bij Gulf Gas and Power kun je kiezen uit verschillende ‘smaken’. Wat die smaken zijn hangt af van de vraag en het aanbod. Dat geldt natuurlijk ook voor de prijs van groene stroom. Liever een nóg groenere oplossing? Voor informatie over zonnepanelen kun je ook bij ons terecht. Neem eens contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. Wij kijken graag, samen met jou, wat het beste past bij jouw onderneming.

Previous Next
Related