Article

Begin het nieuwe jaar goed: 12 bespaartips energieverbruik


Een nieuw jaar is begonnen… Tijd voor goede voornemens: kijk jij weleens naar het energieverbruik van jouw bedrijf? Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen een groot verschil maken op jouw energierekening. Om je op weg te helpen, vind je hieronder 12 bespaartips voor energie. Speciaal voor ondernemers.

12 bespaartips voor energie

 1. Begin bij het begin
  Energie besparen begint met inzicht in je verbruik. Of je nu een slimme meter hebt of (nog) niet: registreer het verbruik ieder jaar en maak een lijstje van verschillende energieverbruikers. Weet je precies waar, wanneer en hoe je gas en elektriciteit verbruikt? Dan kun je met jouw overzicht controleren of je verbruik onverwacht omhooggaat. Ook kun je onnodig verbruik voorkomen en naar slimme bespaaroplossingen kijken.
   
 2. Schakel apparaten uit 
  Een voor de hand liggende tip die toch vaak wordt vergeten: apparaten uitschakelen. Laat apparaten niet onnodig op stand-by staan en schakel ze uit wanneer je ze niet gebruikt. Dit scheelt een hoop stroom. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan computerschermen of eventuele tv-schermen, maar natuurlijk ook kleinere apparaten zoals het koffieapparaat en opladers. En wat dacht je van machines en dranken- en vendingsautomaten binnen jouw onderneming?
   
 3. Laat lampen niet onnodig branden
  Dat is zonde! Doe de lampen uit wanneer je een ruimte verlaat. Dit scheelt jou onnodig energieverbruik en dus onnodige kosten. Een handige oplossing hiervoor is het installeren van bewegingsmelders of sensoren. Hierdoor brandt het licht alleen wanneer je daadwerkelijk in de ruimte bent. En zo kun je ook niet vergeten het licht uit te doen.
   
 4. Gebruik ledverlichting
  En als we het dan toch over verlichting hebben, hierbij de volgende tip: kijk eens naar ledverlichting. Het aanschaffen van deze verlichting is duurder, maar wel de moeite waard. Ledlampen verbruiken namelijk niet alleen minder energie, ze hebben ook een langere levensduur. Dit betekent dat je de aanschafprijs redelijk snel weer terugverdient. 
   
 5. Isoleer jouw onderneming
  Wist je dat een goed geïsoleerd bedrijfspand energie en geld bespaart? Je kunt hierbij denken aan dak-, muur-, en/of vloerisolatie. Ook zijn kleine aanpassingen mogelijk zoals tochtstrippen en deurdrangers. Door isolatie kan de warmte niet makkelijk van buiten naar binnen en andersom. In de zomer zorgt dit ervoor dat de airco minder hard hoeft te werken en in de wintermaanden is er bij de verwarming geen sprake van warmteverlies. 
   
 6. Zet de verwarming lager 
  Laat de verwarming niet op volle toeren draaien als je onderneming gesloten is. Door de verwarming een paar graden terug te zetten, bespaar je een hoop gas. Je kunt dit slim regelen met een klokthermostaat of een slimme thermostaat. Let wel op: zet de verwarming niet helemaal uit. Je verbruikt meer energie als je alles vanaf nul moet opwarmen, dan wanneer je de verwarming een paar graden terug hebt gedraaid.
   
 7. Laat zonwering plaatsen
  Wanneer je bedrijfspand in de zomermaanden wordt verlicht door de zon, is zonwering een goede tip. Hierdoor voorkom je dat het binnen opwarmt, waardoor er extra koeling nodig is. En deze koeling kost weer extra energie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor screens, rolluiken of zonwerende folie. Overigens kun je ook profiteren van al die zonneschijn: plaats zonnepanelen op je dak!
   
 8. Check het energielabel van je apparatuur 
  Apparatuur verbruikt in een onderneming soms meer energie dan je denkt. Zeker als het om verouderde apparatuur gaat. Heb je een nieuwe vaatwasser nodig of misschien wel een nieuwe vriezer? Vergeet dan niet om bij de aanschaf het energielabel te checken. En bij industriële machines en apparaten kun je denken aan het vervangen van oude elektromotoren door efficiënte, zuinigere motoren.
   
 9. Stem radiatoren goed af 
  Is de ene werkruimte al warm, terwijl de andere ruimte koud blijft? Waarschijnlijk zijn de radiatoren niet goed op elkaar afgestemd. Je kunt de radiatoren waterzijdig laten inregelen. Hiermee breng je balans in je cv-installatie en wordt er gezorgd dat de radiatoren het juiste volume water krijgen. Zo bespaar je energie en voorkom je extra kosten. De thermosstaat hoeft dan niet onnodig hoger te worden gedraaid.
   
 10. Schaf een luchtgordijn aan
  Voor ondernemers in de detailhandel: het is natuurlijk zonde als er veel warmte verloren gaat, omdat de deur van je boek-, kaas- of kledingwinkel steeds opgaat. Door het toepassen van een luchtgordijn, blijft de warmte binnen in de winkel. Let op: het luchtgordijn moet wel worden afgestemd op het bestaande verwarmingssysteem. Als het warmteverlies minder wordt, wordt het huidige verwarmingssysteem minder belast.
   
 11. Maak gebruik van daglicht 
  Zorg voor voldoende daglicht op de werkvloer. Vergeet in de drukte niet dat gordijnen en andere zonwering altijd de mogelijkheid hebben om open te kunnen. Ook kun je zorgen voor meer daglicht door posters of stickers op de ramen te vermijden. Wanneer er voldoende daglicht is, hoeven er minder lampen aangezet te worden. Dit zorgt voor lagere energiekosten. 
   
 12. Breng werknemers op de hoogte
  Zorg ervoor dat alle werknemers op de hoogte zijn van het beleid rondom energieverbruik. Wanneer zij zich bewust zijn van de kosten, kunnen ze beter op hun gedrag letten. Dan passen werknemers bovenstaande tips ook daadwerkelijk toe tijdens en na werktijd. Dit gaat met name om onnodig brandende verlichting en het uitzetten van apparatuur.


Zakelijke energie bij Gulf Gas + Power
Er zijn nog veel meer bespaartips voor zakelijk energieverbruik, maar bovenstaande tips helpen je hopelijk een beetje op weg. Daarnaast raden wij je zeker aan om een blik te werpen op jouw huidige energiecontract. Past het contract nog wel bij je bedrijfsprocessen? Wil je verduurzamen? Kan het goedkoper? Wij van Gulf Gas + Power kijken graag met je mee. Neem eens contact met ons op en wij helpen je snel verder!

Previous Next
Related